Zelf Mayonaise maken >> makkelijk & snel!

*

***

zelf mayonaise maken

***

*

Oké het is niet zo dat ik het wiel heb uitgevonden, maar ik ben wel opeens weer helemaal fan van zelfgemaakte mayonaise! Ik heb het vroeger een keer geprobeerd en de klassieke fout gemaakt door de olie te snel toe te voegen waardoor het geheel meer leek op iets wat al in je maag zou moeten zitten zeg maar… Niet erg smakelijk en dus maar snel naar de supermarkt gerend om een potje pre-fab spul te halen.

Maar sinds kort heb ik het helemaal ontdekt; zelf mayonaise maken! Je weet precies wat er in gaat, geen gedonder met rare E-nummers, glucose-fructose stroopjes of andere FODMAP ellende. Gewoon puur mayonaise. As it should be. Mede dankzij mijn grote vriend Jamie Oliver, want hij legt het gewoon goed uit, zonder omweg of gedoe. As it should be!

Daarom hier een recept voor deze heerlijke mayonaise!

 

Ingrediënten voor ca. 600 ml:

  • 2 eigelen
  • 1 el fijne mosterd
  • 500 ml goede (olijf- of zonnebloem-)olie
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl keukenazijn
  • Snufje zout

 

Maken:

 

Pak een schone ronde kom en roer de eigelen samen met de mosterd los met een garde. En nu… LET OP! Voeg de olie druppelsgewijs toe en blijf met de garde goed kloppen. Doe je dit te snel? Dan gaat de mayonaise schiften. Je begint dus langzaam, druppelsgewijs, met het toevoegen van de olie.

Na ca. 100 – 200 ml te hebben gebruikt kan je de olie in een dunnen straal toevoegen. Blijf constant kloppen tot je alle olijfolie hebt gebruikt. Roer het citroensap en de azijn één voor één door de mayonaise en breng de mayonaise op smaak met een snufje zout.

Houd je niet zo van een zuurtje? Laat de azijn of citroensap dan achterwege. Houdt je juist van wat pit? Voeg dan een eetlepeltje citroensap extra toe of maak er knoflookmayonaise van door 2 el knoflook olie toe te voegen.

Doe de mayonaise in een goed afgesloten pot in de de koelkast, zo is hij nog ca. 1 week houdbaar.

 

Ben je, net als ik, wat meer visueel ingesteld? Kijk dan het volgende filmpje van Jamie Oliver of foodtube! Hij legt je in een paar minuten uit hoe je zelf mayonaise maakt, zonder foutjes!

http://www.culy.nl/videos/super-easy-mayonaise-maken-met-jamie-oliver/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s