Sinterklaas Popcorn

sinterklaas popcorn

fotocredits: Serena Bakes Simply

 

Ik ben de laatste tijd helemaal fan van popcorn!! En dan wel zelfgemaakte popcorn uiteraard. De zakjes voor inde magnetron werken ook best goed, maar het zelf maken is én goedkoper én leuker én je kan helemaal los gaan in de smaakjes die je er aan toe wilt voegen!

Dit snelle fodmap recept voor Sinterklaas popcorn is ideaal voor als je zin hebt in wat lekkers tijdens de feestdagen, maar geen tijd over hebt. Binnen 5 minuten staat er namelijk al een grote bak heerlijk geurende Sinterklaas popcorn voor je neus! In plaats van koek- en speculaaskruiden kan je ook kiezen om een andere smaak toe te voegen zoals een snufje zout, een schepje suiker of een klontje gesmolten boter met de rasp van een citroen.

Popcorn is al laag in vet, calorieën en andere ongein. Probeer alleen geen vetvrije popcorn te maken. Zonder olie of bij het gebruik van slechts twee druppels brand je popcorn aan. Daarbij heeft olie de bepalende factor: olie kan goed heet worden zodat de druk in de maïskorrel omhoog gaat en hij uit elkaar ploft. Met alleen water / geen olie gebeurt dit niet en zal er weinig gepoft worden in je pan. Bijkomend voordeel van popcorn; je kan eet er meestal niet te veel van. Een flinke bak popcorn bevat namelijk ook flink wat lucht. De kans op overeten (niet goed voor die rommelende darmen) wordt daarom gereduceerd tot de categorie ‘vrij moeilijk’.

 

Nodig voor één bak popcorn:

– 2 el zonnebloemolie

– handje pofmaïs (zoveel als er op de bodem van je pan passen zonder dat ze op elkaar gaan liggen)

– 1 el boter of kokosolie

– 1 tl koek- en speculaaskruiden

 

Maken:

De basis om popcorn te maken is simpel. Men neme twee eetlepels zonnebloemolie. Verhit dit op middelhoog vuur in een pan waar een deksel op kan. Voeg een handje pofmaïs toe, leg de deksel op de pan, schud de pan even heen en weer zodat alle korrels bedekt worden onder de olie en wacht tot het gaat poffen! Haal ABSOLUUT de deksel niet van de pan tijdens het poffen. Resultaat zijn springende korrels die vrolijk alle kanten op springen, ook richting je hoofd.

Smelt de boter en roer de koek- en speculaaskruiden erdoor. Verdeel dit mengsel over de warme popcorn, schud nog even goed doorelkaar met de deksel op de pan en doe de popcorn in een bak. Enjoy!

Plaats een reactie