Boerenkool stamppot (mét worst!)

*

***

boerenkool stamppot met worst

***

*

De dagen worden korter, de herfst begint zijn blaadjes los te laten. Tijd om lekker naar binnen te gaan. Tijd voor stamppot! En dan vooral tijd voor de stamppot der stamppotten: boerenkool stamppot! Alleen al de geur van deze groene blaadjes op het vuur doen mij watertanden en verlangen naar vroeger. Comfort Food puur sang.

Er zijn heel wat soorten (voorverpakte) rookworsten te koop die je darmen niet van slag maken! Kijk goed op de verpakking in de supermarkt of vraag ernaar bij je slager, en je zult verteld staan. Dat wordt dus een goed stamppot seizoen! Neem alleen niet teveel rookworst en jus omdat ‘het toch wel kan’… van té vet eten wordt je buik dan weer niet zo blij dus houdt het bij een normaal bord.

Kies voor een melk soort zonder lactose (lactosevrije melk, amandelmelk of rijstmelk) en gebruik geen ‘authentieke boerenkoolkruiden’. Sowieso is dat redelijk onzin, want vroeger gebruikten ze daar echt geen zakjes of pakjes voor! Gewoon lekker simpel houden en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Dát is pas puur genieten!

 

Ingrediënten voor 4 personen:

– 400 g boerenkool, gesneden en gewassen

– 1 – 1,5 kg aardappelen, geschild en afgespoeld

– 1 rookworst (check ingrediënten, bv Unox Runder rookworst)

– 100 – 200 ml warme lactosevrije melk of rijstmelk

– mespunt nootmuskaat

– mespunt witte peper

– tl zout

 

Bereiden:

1. Leg de boerenkool en geschilde aardappelen in een grote kookpan. Giet er een flinke laag water op en breng aan de kook.

2. Laat de boerenkool en aardappelen minimaal 30 minuten koken. Houdt je van een wat zachter / smeuïger resultaat? Kook de boerenkool dan eerst 15 minuten zonder aardappelen in een flinke laat water en voeg dan pas de aardappelen toe. Kook vervolgens nog eens 30 minuten.

3. Leg 15 minuten voor het eind de rookworst op de boerenkool en leg de deksel weer op de pan.

 

boerenkool met worst

 

4. Haal de rookworst uit de pan en leg even op een bord. Stamp de boerenkool met 100 ml warme melk lekker smeuïg. Is de boerenkool stamppot nog te droog? Voeg nog een beetje warme melk toe. Voeg de roomboter, het zout, de peper en nootmuskaat toe en roer het geheel met een (houten) lepel goed door. Opscheppen, stuk rookworst erbij en lekker Hollands genieten!

 

Nog een leuke serveertip om de kinderen te vriend te houden of als je in een ‘ik wil wat leuks/anders’ bui bent!

*

**

boerenkool in patatzak

Advertenties

4 gedachtes over “Boerenkool stamppot (mét worst!)

  1. Ik ben dol op stamppot boerenkool! Het seizoen is weer begonnen, yes 🙂
    Echter gebruik ik veel minder aardappelen en veel meer boerenkool per persoon. Ruim 250 gram aardappelen vind ik nogal veel zetmeel en slechts 100 gram groente -welke ook nog enorm slinkt- vind ik wel erg weinig. Rookworst vind ik nepvlees, zeker die van Unox. Ik bak er een heerlijke rundersaucijs bij, eentje met zo weinig mogelijk toevoegingen. Echt veel lekkerder en nog beter voor je ook 🙂

    Like

    • Dit is een basisrecept, met een optie voor Unox, maar als je dat niet wilt vooral je eigen worstje kiezen hoor! Ik vind slagers rookworst toch ook nog altijd de lekkerste maar die kan helaas niet iedereen altijd kopen. En die groenten… klopt! Echter is dit een low FODMAP recept. Boerenkool is een groente niet bijzonder hoog in FODMAP’s, maar 200 gram hiervan kan bij sommigen wel problemen geven (het blijft een koolsoort). Daarom is mijn tip dan ook overdag iets van rauwkost te eten als je ’s avonds boerenkool stamppot (met dus niet die 200-300 gram aan groente) gaat eten.

      Like

  2. Boerenkool is een FODMAP!! Dus ik snap niet hoe dit op dit blog beland?! Ik verbaasde mij ook al over de knoflookolie met knoflookaroma: niet FODMAP vrij, speculaaskruiden zit kaneel in = een FODMAP.
    Waar haal jij je info vandaan? Best link als je onwaarheden gaat verkondigen voor mensen die serieus met het dieet bezig zijn!!

    Like

    • Hoi Jorien,
      Goed dat je zo fanatiek bezig bent met het dieet maar ik vraag mij af waar je jouw info vandaan haalt? Ik heb beide boeken van Sue Shepherd goed gelezen en ben op de hoogte van de meeste nieuwe ontwikkelingen. Heb je de monash app al gedownload? Daar kan je ook zien dat boerenkool (kale), olie met knoflookAROMA (niet de stukjes) en kaneel in niet te grote hoeveelheden allemaal laag in fodmap’s zijn. Ik ben echt benieuwd wie je dit heeft verteld want het is jammer als er onjuiste info aan mensen wordt gegeven! Succes en ik hoor het graag!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s