Een soort van Digestive koekjes

Soort van Digestive koekjes

 

Voordat ik begon met het Low Fodmap dieet heb ik menig rollen Digestive koekjes verorberd op de bank. Samen met een vriendin kijkend naar films en series. Ik heb al wat koekjes gebakken en ook al wat mislukkingen gekend, maar deze variant met gierstvlokken zijn echt top! Het zijn geen echte digestive koekjes maar het heeft wel een beetje de ‘vezel’ structuur ervan en een heerlijke romige vanillesmaak.

Als voedingskundige raad ik je absoluut af om voor de tv te eten, je bent dan minder bewust van het eten en dit kan tot overeten lijden. Echter als Foodie en levensgenieter raad ik een paar van deze koekjes juist aan voor de tv… of aan tafel, dat mag ook. Als je tenminste niet op je gewicht hoeft te letten. Met een kopje thee is dat echt even een lekker momentje voor jezelf… helemaal ontspannen!

 

Soort van Digestive koekjes

Mocht je houden van een smaakje of wat variatie, voeg dan eens één van de volgende varianten toe aan het basisdeeg:

– Pinda: 2 el pindakaas en 2 el gehakte pinda’s

– Chocolate chip: 100 g gehakte pure chocolade (en evt. nog 1 el gehakte hazelnoten)

– Citroen / limoen / sinaasappel: het sap van 1/2 citroen / limoen / sinaasappel (en voor diehards nog de rasp van 1/2 vrucht erbij)

– Noten: 2 el gehakte noten (macadamia, walnoten, hazelnoten en/of pecannoten)

– Sultana: 2 el rozijnen

 

Recept voor ca. 20 stuks

Ingrediënten:
150 g gierst vlokken
60 g havermout
125 g (volkoren) rijstmeel
1 tl bakpoeder
100g roomboter
1 ei
150g (riet) suiker
1/2 tl vanille suiker / essence
snufje zout
Bereiden:
1. Verhit de oven voor op 180C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng de gierstvlokken, havermout, rijstmeel, suiker, bakpoeder , zout en vanille goed door elkaar in een kom.
4. Voeg het ei en de boter toe en kneed het geheel tot een (vrij compact) deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan nog een beetje boter of een paar druppels water toe.
5. Maak kleine porties van het deeg en vorm deze tot platte rondjes. Leg de rondjes op de bakplaat, laat een beetje ruimte tussen de koekjes zodat ze tijdens het bakken nog wat uit kunnen zetten.
6. Bak de koekjes in ca. 15 tot 20 minuten goudbruin.
7. Laat de koekjes op een rek afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel, een zipper zakje of vries ze in! Dan kan je ze makkelijk 3 maanden bewaren. Haal de koekjes ca. 3 uur van te voren uit de vriezer en ze zijn perfect!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s