Limoncello Tiramisu

SAMSUNG CAMERA PICTURES

***

Je zou denken dat tiramisu niet meer mag als je volgens het Low Fodmap dieet eet… De normale tiramisu is inderdaad niet zo verstandig (lactose en tarwe) maar wat als je tiramisu maakt met lactosevrije mascarpone (zie mijn blog voor het recept) en glutenvrije lange vingers!? Dan kan het makkelijk! Glutenvrije lange vingers smaken natuurlijk wel wat anders maar het is een goede tweede keus. Aangezien het momenteel hartje zomer is een lekkere frisse variant met limoncello. Omdat je de lange vingers niet echt in koffie of een andere vloeistof weekt (glutenvrije lange vingers vallen dan snel uit elkaar) zijn de koekjes nog wat harder in de tiramisu, vind ik juist lekker trouwens.

*

***

*

Je kan ook varianten maken met bijvoorbeeld frambozen of aardbeien en witte chocolade of de gewone variant met koffie en amaretto/amandelaroma en cacaopoeder bovenop. Maar nu eerst deze variant!

 

Let extra goed op de hygiëne bij het maken van tiramisu… bij het gebruik van rauwe eieren is het verstandig om alle kommen etc. eerst even goed af te wassen, droog te maken en dan pas te gebruiken.

 

Tiramisu is zo’n 2 dagen houdbaar in de koelkast, niet langer! Wat ik vaak doe is tiramisu (in porties) invriezen. Haal een bakje ’s ochtends uit de vriezer (of min. 3 uur van te voren), zet hem in de koelkast en je hebt ’s avonds heerlijke ‘verse’ tiramisu! In de vriezer is tiramisu ongeveer een maandje houdbaar.

 *

***

*

Ingrediënten (voor ca. 8 stuks/één grote bak):

  • 400 g lactosevrije mascarpone (1 x recept “zelf mascarpone maken”)
  • 3 eieren
  • 75 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 pak Savoiardi koekjes (glutenvrije lange vingers)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 el lactosevrije melk
  • 50 ml limoncello
  • Eventueel: 50 g rijstmelkchocolade wit of pure chocolade

 

Bereiden:

1. Week de gelatine in een kommetje met koud water.

2. Splits de eieren. Doe het eigeel, samen met de helft van de suiker en het merg van het vanillestokje in een kom en mix het geheel lichtgeel in ca. 2-3 minuten. Roer de mascarpone met een garde door het eigeelmengsel tot er geen klontjes meer te zien zijn.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

3. Verwarm de melk in een klein pannetje of even in de magnetron. Roer de geweekte blaadjes gelatine door de melk tot deze zijn opgelost. Roer de gelatine goed door het mascarponemengsel.

4. Doe het eiwit in een andere, vetvrije en schone kom met de rest van de suiker. Klop de eiwitten met een mixer stijf. Roer de eiwitten voorzichtig door het mascarpone mengsel.

5. Leg een paar lange vingers op de bodem van een grote schaal of in kleine schaaltjes. Druppel een beetje limoncello over de lange vingers. Schep een laagje mascarpone op de lange vingers en leg er nog een laagje lange vingers bovenop. Druppel nog een beetje limoncello erop en eindig met een laagje mascarpone.

6. Strooi eventueel nog een beetje geraspte witte of pure chocolade over de Limoncello Tiramisu.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Echt… heel… lekker ;)!

Een gedachte over “Limoncello Tiramisu

  1. Pingback: Het FODMAP kerstmenu - Fodmap-Foodies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s