Bananenbrood (vezelrijk en suikerarm)

 *

***

Bananenbrood

***

*

 

Als het kouder wordt ga ik bakken. Dat doe ik al járen, als puber stond ik ook vrolijk muffins en appeltaart (oh die appeltaart, die mis ik!) te maken om 22:00 uur ’s avonds als ik daar zin in had. Nu is zo laat eten niet heel handig maar bakken doe ik nog steeds met plezier!

Ik heb de laatste tijd weer een tijdje in de keuken gestaan en ben flink bezig met het ontdekken van het perfecte bananenbrood. Ik zal maar niks zeggen over mijn mislukte muffins. Ik wou psyllium vezels een fijne toepassing geven maar geloof mij, deze zijn niet geschikt om te gebruiken in baksels. Psyllium neemt ontzettend veel water op (ik heb heeeeel veel water moeten toevoegen om mijn beslag nog tot een soort van beslag terug te krijgen en het resultaat is een soort van gom. Een Gom-Muffin. Zoals je begrijpt: geen succes!

Maar het bananenbrood wat ik onlangs maakte… dat is een ander verhaal. Omdat ik hier ook wat extra vezels aan wou toevoegen was de één beter dan de ander. De één was een beetje gummi van binnen (teveel xanthaangom), de andere smaakloos (te veel bloem, te weinig banaan) en de ander: SUPER LEKKER! Als fodmapper is het eten van voldoende vezels nog wel eens een uitdaging, dit bananenbrood helpt je een handje!

De meeste soorten bananenbrood zijn eigenlijk meer een soort van bananencake. Er zit vaak veel suiker in, wat niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid. Dit bananenbrood is meer een soort van brood/cake. Niet zo zoet en smeuïg, maar wel ontzettend lekker en smaakvol! Ik eet het de laatste tijd vaak als 11-uur tussendoortje of 2 dikke plakken als ontbijt of lunch met een dun laagje roomboter.

Zonder de gluten wordt het bananenbrood niet heel hoog, het geheel rijst goed maar blijft wellicht wel wat lager dan je gewend ben van een normale cake. Ben je al gewend glutenvrij / fodmap arm te bakken, dan zal je het niet opvallen! En zo maak je het!

*

***

 banananenbrood 2

***

*

Ingrediënten voor 1 brood (normale cakevorm, ca. 900 ml inhoud)

– 3 rijpe bananen (niet te bruin)

– 3 eieren

– 50 g roomboter, gesmolten

– 125 ml lactosevrije melk of amandel / rijstmelk

– 150 g glutenvrije bloem (of een mengsel van 2/3 volkoren rijstbloem, 1/6 aardappelzetmeel en 1/6 tapiocameel)

– 250 g havermout (eventueel gemalen tot bloem als je niet zo houdt van een iets vezelige structuur, ik vind vezelig juist wel lekker)

– 50 g haverzemelen

– 40 g (kokosbloesem)suiker of ahornsiroop

– 1 tl kaneel

– 1/2 tl zout

– 3/4 tl xanthaangom

– 1 tl bakpoeder

– 1 tl baksoda (als je dit niet in huis hebt, gebruikt dan 2 tl bakpoeder)

– eventueel 1 tl vanille extract of de geraspte schil van 1/2 citroen voor een fris resultaat

eventueel 2 el geplette haver ter garnering

 

Bereiden:

1. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 C.

2. Prak de bananen goed fijn en roer de eieren, gesmolten boter en melk er goed doorheen.

3. Roer in een andere kom alle droge ingrediënten goed door elkaar. Roer het bananenmengsel en het bloemmengsel goed door elkaar.

4. Giet het bananenbrood beslag in de bakvorm en bak het bananenbrood in ca. 35 – 45 minuten gaar. Test dit door een saté prikker of mes in het midden van het brood te steken. Komt hij er droog uit? Dan is je bananenbrood gaar! Ter garnering kan je 10 minuten voor het einde van de baktijd nog wat geplette haver op het brood leggen en verder bakken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s