Low Fodmap Worstebroodjes

glutenvrije worstebroodjes

*

***

Ideaal voor op een verjaardag, kinderfeestje of een lekkere warme lunch. Het deeg voor de low fodmap worstebroodjes maak je zelf van low fodmap producten. De worstjes kan je gewoon in de supermarkt kopen! Kies wel echt de varianten die zijn genoemd, deze varianten zijn fodmap proof. Andere varianten van knakworstjes die ik in de supermarkt heb gevonden zijn dit niet!

Ik heb hier een glutenvrij deegje gemaakt van bepaalde soorten bloem maar eigenlijk kan je zelf variëren met verschillende soorten bloem of met een kant en klare glutenvrije bakmix. Probeer wel altijd één soort bloem te gebruiken met een wat sterkere bindkracht zoals aardappelzetmeel, maïzena of ketan glutenrijst bloem (deze laatste is wel fodmap proof, maar niet geschikt voor mensen met coeliakie) zodat het geheel niet al té snel uit elkaar valt.

Wil je voor nóg gezondere en natuurlijkere broodjes gaan en heb je nog een beetje extra tijd? Gebruik dan rundergehakt en kruid deze zelf met verse en gedroogde low fodmap kruiden.

Aangezien glutenvrije baksels soms wat droger zijn is een zelfgemaakte tomatenketchup hier perfect bij!! Je kan er ook een soort van Corn Dog van maken. Dit is een broodje met een worstje erin maar dan op een stokje. Pak een (liefst wat dikkere) satéprikker en steek deze aan de onderkant in een worstebroodje. Zo is het helemaal makkelijk eten! Zie deze afbeelding om een idee te krijgen

Corndogs

 

Ingrediënten voor ca. 30 kleine (éénhaps) worstebroodjes

– 50 g rijstebloem

– 50 g aardappelzetmeel

– 50 g boekweitmeel

– 1/2 tl xanthaangom (als je dit in huis hebt)

– 1 tl bakpoeder

– 1 ei

– 1/2 tl zout

– 40 g boter

– eventueel wat water als het deeg te droog is.

– 1 blik Magere Party Knaks (Unox) of Runderknaks (Unox) > met de laatste krijg je grote broodjes zoals op de eerste foto.

 

Maken:

1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

2. Meng rijstebloem, aardappelzetmeel en boekweitmeel met het xanthaangom, bakpoeder en zout goed doorelkaar. Roer het ei en de boter erdoor en meng tot een deegje. Is het deeg te droog? Voeg dan een klein beetje water of lactosevrije melk toe.

3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven plank of werkblad tot een dunne lap. Snijd er lapjes deeg uit en rol in elk lapje deeg een worstje. Besmeer eventueel met een beetje ei om glanzende broodjes te krijgen.

4. Leg de worstebroodjes op een met bakpapier bekleede bakplaat en bak in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s