Chocolade Sorbet

Chocolade sorbet ijs

Oh mijn god. Ik stond laatst bij de ijssalon en wat hadden ze daar… chocolade sorbet ijs! Nu leek mij dat vroeger echt uitermate vies. Chocolade ijs moet gemaakt zijn met vet en room en melk en naja alles wat uit een koe komt zeg maar. Maar aangezien de gemiddelde ijssalon nog geen lactosevrije melk en room gebruikt is die optie in de ijssalon niet aanwezig (mits ik mijn lactase pilletjes bij de hand heb…). Deze keer dus niet. En om nu wéér aan het citroensorbet ijs te gaan, daar had ik geen zin in. Hop, proberen die hap!

… maar… dit … is … LEKKER!!

Tenminste, je moet wel écht een chocolade fan zijn. Dit is geen ijs voor de liefhebber van slechts zacht romige alpenmelk chocolade of de witte variant voor beginners. Nee, pure chocolade moet één van je favorieten zijn. Is dat het geval? Dan is je nieuwe low-FODMAP keus in de ijssalon voortaan chocolade sorbet ijs!

Dan hopen we dat ze, zoals een echt Italiaanse ijssalon hoort te doen, wel gewone suiker hebben gebruikt en geen fructosestroopjes. Maar in mijn geval is een fructosestroopje altijd nog minder erg dan grote hoeveelheden melk… En ijs eet ik meestal in grote hoeveelheden. De één-bolletjes-optie bestaat niet voor mij. Gezond eten doen we wel weer een andere keer! Hoewel… van deze chocolade sorbet heb ík zelfs na één bolletje genoeg want het is fris maar ook erg vullend!

Helaas sta ik niet elke avond bij de ijssalon (wellicht maar goed ook, gezien bovenstaande feit van ijsverslaving). Maar gelukkig heb ik thuis een ijsmachine! Ja ik weet het, het is te erg. In mijn mini keuken staat een heuse ijsmachine maar geen afwasmachine, frituurpan of normale oven (de combi magnetron voldoet nog net). Niet zo’n hele grote, maar goed genoeg om het goed en makkelijk zelf te kunnen maken! Nu kan je dit ijs ook gewoon in een kleine simpele ijsmachine maken. Of zonder ijsmachine trouwens; dan moet je tussendoor wel even een paar keer goed roeren om ijskristallen te voorkomen.

 

Dan nu… het recept!!

 

Ingrediënten (voor 1 liter, 10 porties ):

550 ml water
200 g suiker
50 g cacao poeder
snufje zout
160 g pure chocolade, fijn gehakt
1/2 theelepel vanille extract of 1 theelepel vanillesuiker

Roer 375 ml water samen met de suiker, het cacaopoeder en een snufje zout in een GROTE pan (anders bubbelt het later over de randjes heen) door elkaar. Breng het geheel aan de kook en roer regelmatig. Laat het geheel 45 seconden koken/bubbelen.

Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor tot deze is gesmolten. Roer de vanille en de rest van het water (180 ml) erdoorheen. Zet het chocolade mengsel minimaal 2 uur in de koelkast om af te koelen. Draai er vervolgens ijs van (volgens de instructies van je eigen ijsmachine) of zet het geheel in een bak minimaal 4 uur in de vriezer. Roer elk half uur goed door om ijskristallen te voorkomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s