Een tuin vol salie … Salie Pesto!

Salie pesto2

*

***

Ik heb een klein, heel klein groenten/kruidentuintje. Mijn sperziebonen zien er dit jaar vrij zielig uit en de aardbeien worden voor de helft opgegeten door pissebedden (maar de andere helft beland gelukkig nog wel in mijn ontbijt). Maar de grote bakken met kruiden die doen het wel goed! Bijna iets te goed want ik zit momenteel met een Salie overschot. Er staan twee mooie salieplanten en die groeien letterlijk en figuurlijk de bak uit!

Nu ben ik altijd van het zoeken naar oplossingen, en dus moeten die mooie Salie blaadjes niet zomaar de winter in belanden, bevriezen en vergaan. Wat doe je er dan mee? Een deel heb ik ingevroren (de blaadjes gebruik ik in de herfst en winter ook graag, in bijvoorbeeld risotto en botersausjes). Maar nog steeds heel veel over… Dus heb ik er een potje pesto van gemaakt! 10 potjes pesto in dit geval…hmmm… luxe probleem…

De pesto is heerlijk door (glutenvrije) pasta, als spread op een zuurdesem speltbroodje of als dip voor groenten.

Hier het recept voor heerlijke fodmap proof salie pesto! Mocht je geen knoflook-aroma olie hebben kan je deze ook vervangen door normale olijfolie. En mocht je zelf met een luxeprobleem aan basilicum, oregano of peterselie zitten… in principe kan je van vrijwel alle soorten verse groene kruiden pesto maken!

Ingrediënten voor 1 potje pesto
– 2 volle handen salieblaadjes, gewassen en droog gedept
– 50 g geroosterde pijnboompitten
– 30 g geraspte Parmezaanse kaas
– 2 el knoflook-aroma olie
– 5 el olijfolie
– flinke bubs peper
– 1/2 tl zout

Maken:
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix goed tot er een gladde pesto ontstaat. Ik heb de blender gebruikt en moest het geheel wel een beetje met een lepel aandrukken, anders werd het geheel niet gemengd maar werd alleen de onderkant fijngehakt. Kijk uit dat je niet met de lepel tegen de hard draaiende messen aankomt! Maar dat werkte erg goed! Voeg eventueel nog een beetje extra olijfolie toe als de pesto te droog is.

***

Salie pesto3

 

Salie pesto4

***

 

Salie pesto5

***

Salie pesto

***

Bewaar de pesto in een goed afgesloten potje in de koelkast (ca. 5 dagen houdbaar), in een bakje in de vriezer (ca. 3 maanden houdbaar) of ga wecken! Ik heb alle drie gedaan dus over een tijdje kan ik laten weten welke van de twee conserveringen (vriezer of wecken) beter is. Ik ben sowieso benieuwd want dit was mijn eerste weck ervaring, spannend!

Volgende keer ga ik proberen gnocchi te maken… Kijken of deze lekkere deegkussentjes (met glutenvrij meel) dan nog heel blijven tijdens het koken en niet uit elkaar vallen!

Plaats een reactie