Zaden Kaas Crackers

 

*

***

Kaas Zaden Crackers

Fotocredits: Melissa Sevigny

***

*

 

Heerlijke, makkelijke en hartige low fodmap crackers voor een rustige buik! Deze crackers zijn super als ontbijt met een gekookt eitje of plakje brie, als lunch met een plak tomaat of gewoon zo, als snack ook super lekker!

Varieer gerust met de soorten zaden en pitten die je gebruikt. Lijnzaad is goed voor de stoelgang dus ik gebruik het liefst sowieso gebroken/gemalen lijnzaad, maar mocht je dit niet in huis hebben geen nood! Ook zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, pijnboompitten, maanzaad en havermout werken erg goed! Let wel op dat je liever niet meer dan 2 crackers per keer eet en er genoeg bij drinkt. Zo kom je niet boven de fodmap gehaltes waar je buik eventueel last van kan krijgen en kan je rustig genieten!

Heb je een beetje haast? Dan kan je deze crackers ook in de magnetron maken. Doe de cracker op een stukje bakpapier op een bord en zet in de magnetron voor 1,5 minuut op de hoogste stand. Heb je iets meer tijd? Kies dan voor bereiding in de oven. Hoewel veel onderzoek heeft uitgewezen dat de magnetron zo slecht nog niet is, denk ik toch altijd dat de ‘normale’ warmte van de oven een iets beter effect heeft op de voedingswaarde.

 

Ingrediënten voor ca. 10 crackers

– 100 g (10 el) geraspte oude kaas

– 100 g (10 el) gebroken/gemalen lijnzaad

– 100 g (10 el) zaden en pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, maanzaad)

– 1 tl  verse gehakte of gedroogde kruiden (bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, basilicum, oregano, bieslook of salie)

– snufje peper

 

Bereiding

Houd je van een minder grof resultaat? Doe alle ingrediënte in de keukenmachine en maal kort. Houd je juist wel van een bite? Meng alle ingrediënten dan in een kom goed door elkaar.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak 10 hoopjes van het kaas-zaden mengsel. Druk goed plat en bak de crackers in een voorverwarmde oven op 180 graden in ca. 10 – 20 minuten gaar. Het hangt van de dikte van je cracker af hoe lang het duurt, dus houd de crackers goed in de gaten. De kaas moet gaan pruttelen maar niet te donker kleuren.

Laat de crackers goed afkoelen (hierdoor worden ze hard, als ze net uit de oven komen kunnen ze nog wat buigzaam zijn) en eet smakelijk!

3 gedachtes over “Zaden Kaas Crackers

    • Wanneer je een goede (vette) kaassoort gebruikt zouden deze crackers goed uit de oven moeten komen! Als ze een beetje uitelkaar vallen zou je iets meer kaas/iets minder zaden en pitten kunnen gebruiken… Wat ik wel merk is dat het beter werkt als je de ingrediënten niet fijnmaalt: grof smelt het beter en wordt het meer een echte cracker.

      Like

Plaats een reactie