Lactosevrije vla

VlaOok zo gek op vla? Er is nog geen lactosevrije variant te vinden in de supermarkt maar je kan het heel makkelijk zelf maken! Ca. 3-4 dagen houdbaar in de koelkast dus je hebt een paar dagen een lekker toetje!

Ingrediënten:
– 1 Liter lactose vrije melk
– 60 g suiker
– 50 g custard poeder (bv. dr. Oetker)

Bereiding:
1. Roer de suiker door de custard en roer dit los met 6 el melk.
2. Verwarm de rest van de melk en voeg het custardmengsel al roerende toe aan de hete melk (met een garde). Breng aan de kook en laat ca. 3 minuten zachtjes doorkoken.
3. Laat de vla afkoelen (leg er plasticfolie over om velvorming te voorkomen). Dit duurt wel een paar uur dus je kan het beste vla maken voor de volgende dag. Hoewel warme vla ook heel lekker is! Je kan de vla ook in een oude melkfles gieten om hem zo goed te kunnen bewaren.

2 gedachtes over “Lactosevrije vla

    • Hoi Maartje! Custardpudding/vla staat op de rode lijst omdat de normale variant is gemaakt met gewone melk en dus lactose bevat. Als je hem zelf maakt, met custard poeder alleen gemaakt van maïs / fodmap proof ingrediënten zoals die van dr. Oetker en dan met lactosevrije melk kan het gewoon!! Klontjes kan je voorkomen door 1. goed tussentijds te roeren met een garde 2. bij stap 1 iets meer melk toe te voegen zodat het papje iets vloeibaarder wordt. 3. na het koken / als de vla afgekoeld is tot lauwwarm de vla door een zeef te gieten, zo blijven de klontjes in de zeef en houd je een egale vla over! Succes!

      Like

Plaats een reactie