Shortbread / Maizena koekjes

Low Fodmap ShortbreadWarning: als ze lukken zijn ze ontzettend lekker!!! Super verslavende koekjes voor als je zin hebt in iets lekkers! Niet direct gezond, maar je moet jezelf wel eens verwennen… Gemaakt met maizena. Klinkt gek maar ze zijn echt top! Probeer deze koekjes niet gezonder te maken door minder boter of suiker te gebruiken dan is het resultaat echt niet goed en worden de koekjes ontzettend mooi rond maar ook ontzettend droog (ik spreek uit ervaring). Het zou kunnen dat de eerste keer niet helemaal lukt, ze zijn tricky, maar als ze eenmaal lukken zijn ze god-de-lijk!


Ingrediënten: (ca. 15 stuks)
150 g maizena
½ tl bakpoeder
100 g suiker
120 g boter
½ zakje vanillesuiker
2 el lactosevrije melk
1 ei
Snufje zout

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier
2. Meng de maizena met de bakpoeder, suiker, vanillesuiker en een snufje zout.
3. Klop het ei los met de melk en voeg toe aan het maizena mengsel. Roer even en voeg de boter toe. Kneed nu met je handen stevig door tot een samenhangend deeg. Het mag een beetje plakkerig worden; dat is juist goed!
4. Maak bolletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk ze een klein beetje plat. Houd genoeg ruimte over tussen de bolletjes want ze zetten erg uit.
5. Bak de koekjes in ca. 10 tot 20 minuten licht goudbruin.
6. Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel of vries ze in! Dan zijn ze nog 2 maanden houdbaar en kan je elk moment koekjes uit je vriezer halen (even oppiepen in de magnetron en ze zijn weer helemaal ‘vers’)
 

6 gedachtes over “Shortbread / Maizena koekjes

  1. Ik heb ze net gemaakt en zijn qua smaak heerlijk, alleen zijn ze van mij plat. Ze waren ook allemaal aan elkaar gaan groeien. Hoe kan ik de volgende keer ervoor zorgen dat het bolletjes zijn en blijven?

    Like

    • Het klopt wel dat ze plat worden en flink uitzetten, daarom moet er genoeg ruimte tussen de koekjes overblijven voor het bakken! Mocht je wat meer bolletjes willen als resultaat dan kan je de helft van de maïzena vervangen door bijvoorbeeld rijstmeel of speltmeel. Ze worden dan qua smaak wel iets anders maar ook erg lekker! Ik ben benieuwd!

      Like

      • Ik heb ze gemaakt met helft glutenvrij meel en helft maïzena, maar ze zijn nog steeds heel plat.. Ligt dit aan het (glutenvrije) meel? Of moet ik meer bakpoeder toevoegen oid?

        Like

      • Gebruik iets meer droge ingrediënten zodat het deeg iets minder plakt. Dat werkt ook! Maar ze worden dus juist ook erg plat en groot; dat is de bedoeling en juist lekker knapperig meestal!

        Like

  2. Ik denk dat er ook iets mis is gegaan. Heb nl geen bakpoeder gebruikt. Het staat wel in de lijst bij de ingrediënten maar niet wanneer je dat er doorheen moet doen. Waarschijnlijk bij stap 2, maar kan je dit voor de zekerheid nog even doorgeven? Wellicht dat ze dan de volgende keer nog beter zijn.

    Alvast bedankt!

    Like

    • Oh ik zie het inderdaad! Voeg de bakpoeder altijd aan droge ingrediënten toe, in dit geval dus inderdaad bij stap 2! En bij mij zien de koekjes er ook niet altijd zo mooi uit hoor! Vaak/meestal worden ze een stuk platter 😉 Deze vorm houden ze vooral als je wat meer droge ingrediënten (maïzena) gebruikt. Maar dan vindt ik ze weer minder lekker want worden ze wat droog…

      Like

Plaats een reactie