Zelf Mascarpone Maken

SAMSUNG CAMERA PICTURES

***

Laatst las ik op internet dat je mascarpone vrij makkelijk zelf kan maken. Het enige wat je nodig hebt is slagroom, citroensap en een voedsel thermometer. Na wat verder lezen bleek dat lactosevrije slagroom ook gewoon kan worden gebruikt! Ha! Dat moet ik dus een keer proberen, want oh wat mis ik dat romige, lobbige, helaas wat ongezonde maar o-zo-lekkere spul!

***

De stappen die je moet doen om zelf mascarpone te maken zijn niet moeilijk of tijdrovend, echter heb je wel wat geduld nodig. De mascarpone moet twee keer ca. 12 uur staan. Het kost je dus minimaal 1 1/2 dag voordat het klaar is. Maar het is echt niet moeilijk en zeker het proberen waard!

Ik denk dat je mij wel kan bestempelen als een tiramisu fan. Ik maak het al jaren, in allerlei varianten. Met frambozen, aardbeien en licor 43 of met citroen en limoncello. Maar natuurlijk ook de gewone variant met koffie. Helaas past mascarpone niet echt in het Low-Fodmap dieet dus ik eet het al een tijdje niet meer. Daar gaat nu verandering in komen!

Als het maken van mascorpone lukt natuurlijk… Oké aan de slag!

 

Met nemen:

– 600 ml lactosevrije slagroom

– 1 1/2 el citroensap

 

Ik heb MinusL slagroom gebruikt. Deze bevat maar 30% vet, de meeste recepten geven aan een slagroom met minimaal 40-45% vet te gebruiken. Ik kon zelf geen lactosevrije slagroom vinden met een hoger vetpercentage dus moest het hiermee doen (mocht je dat wel hebben gevonden, laat het mij weten!). Een beetje spannend wat het gaat worden…

1. Verwarm de slagroom au bain marie tot 80 graden (gebruik je thermometer).

2. Voeg het citroensap toe en roer het mengsel 2 minuten. Zorg ervoor dat de room niet warmer wordt dan 85 graden.

3. Schenk de room in een kom of afsluitbaar bakje en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Roer ondertussen een paar keer om klontjes te voorkomen. Zet de room minimaal 12 uur in de koelkast om goed te koelen (handig is dit ’s avonds te doen en dan een nacht te laten staan). Tijdens deze koeltijd zal de room steeds dikker worden. Leuk om af en toe even te kijken mocht je wakker worden van de spanning!

4. In de gevonden recepten stond nu een fijne doek (mousseline doek) te gebruiken en deze in een zeef te leggen. Zeef boven een kom hangen en de room in de zeef gieten. Zo kan het vocht (de wei) er uit lopen en dikt te room in. Aangezien ik een vrij beperkte keuken bezit heb ik gewoon een koffiefilter gepakt! Koffiefilter in een koffiefilterhouder, room in de koffiefilter (dit recept past precies!) pannendeksel erop voor de hygiëne en op een kommetje/beker gezet. Wederom een uur of 10-12 in de koelkast laten staan. Mijn koffiefilter werkte ontzettend goed!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

5 . Nu heb je over: de wei (ruikt een beetje zurig > spoel deze maar snel door de gootsteen!) én… MASCARPONE!! Het is gelukt! En echt super goed gelukt!! Het ruikt en smaakt precies zoals mascarpone en ik heb het idee dat het vetgehalte niet veel heeft uitgemaakt. Wellicht is het met een vettere slagroom nóg romiger, maar deze smaakt ook heerlijk!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

6. Schep de mascarpone in een luchtdicht afsluitbaar bakje, hij is nog ca. 2 dagen houdbaar!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

***

**

*

En nu… Tiramisu maken!!

10 gedachtes over “Zelf Mascarpone Maken

  1. Soort hangop met slagroom dus.. Grappig dat het zo eenvoudig is!
    Eventueel kun je gewone (vettere) slagroom gebruiken, dan moet je die wel van te voren druppelen met Lactase en 24u laten rusten voordat je ermee aan de slag gaat.

    Like

    • Klopt! En meteen een goed idee! Ik ga binnenkort ook maar eens m’n lactosevrije yoghurt in een koffiefilter hangen voor hangop. Waar koffiefilters wel niet allemaal goed voor zijn ;). Ik zou zelf alleen die lactase druppels meteen aan mascarpone toevoegen. Anders duurt het wel heel lang… aah bacteriën!

      Like

      • Als een melkproduct eenmaal zuur is, dan kan je niet meer de lactase drppels gebruiken zei de diëtiste. Dus niet wachten met de druppels tot je de citroen hebt toegevoegd.

        Like

  2. Met Disolact lactase kun je melkprodukten (met uitzondering van zure zoals yoghurt) lactose-vrij maken. De eigenaar Remco zit zowel op Facebook als op Twitter. Gewoon even zoeken op Discolat lactase.
    Overigens kun de room die voorzien is van citroenzuur ook gelijk zeven zonder die 12 uur koelkast-periode.
    Groetjes,
    Marian

    Like

  3. Ik ben benieuwd of je hiervoor de houdbare slagroom van MinusL hebt gebruikt. Dat zou geweldig zijn, want op andere sites zag ik staan dat het niet met houdbare slagroom zou lukken.

    Like

  4. Je kunt ook gewone slagroom gebruiken. Door de lange tijd fermenteren gaat de lactose er namelijk uit! Zo maak ik ook zelf crèmefraiche die lactose vrij is. En maak ik zelf yoghurt. Goedkoop. En lekker. En nog belangrijker geen last van mijn buik. Tnx voor dit recept. Ik ga de,e met gewone slagroom proberen.

    Like

Plaats een reactie